Rolande opent in Lübeck vierde Duitse LNG-station

Rolande LNG

Een maand nadat Rolandes derde Duitse LNG-station in Dortmund is geopend, is ook de locatie in Lübeck van start gegaan. Het station is een samenwerking met IDS-Q8, onderdeel van Kuwait Petroleum.

Rolande, de Nederlandse pionier en marktleider op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG), exploiteert reeds samen met IDS-Q8 een station in de Rotterdamse Botlek. In de loop van het jaar wordt de samenwerking verder uitgebreid met stations in Grasdorf en Ziesar. Deze zijn onderdeel van de ambitieuze uitbreidingsagenda van Rolande om nog dit jaar tien LNG-stations in Duitsland te openen.

Klimaatneutraal

“Ons doel is om een Europa-dekkend LNG-netwerk op te zetten”, aldus Jolon van der Schuit, CEO Rolande. Daarmee dragen we bij aan de doelstelling van de Europese Commissie om in 2030 klimaatneutraal te opereren. We denken dat zwaar goederenverkeer dit, onder andere door de inzet van bio-LNG, reeds in 2025 kan bereiken.”

Het tankstation in de Noord-Duitse hanzestad Lübeck ligt aan snelweg A1 en is een openbaar 24/7 zelfbedieningsstation met twee liquefied natural gas (LNG)-pompen. De capaciteit bedraagt 150 voertuigen per dag, waardoor een snelle tankbeurt zonder lange wachttijden is gegarandeerd.

Over Rolande en (bio-)LNG

Rolande, gevestigd in Tilburg, is al vijftien jaar een pionier en koploper op het gebied van de inzet van liquefied natural gas (LNG). De focus ligt op het verduurzamen van het wegtransport om zo bij te dragen aan een schonere wereld. In de afgelopen jaren is ‘vloeibaar aardgas’ als duurzaam en betaalbaar alternatief op de kaart gezet. Rolande ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (bio-)LNG-tankstations in Europa. Inmiddels staat de teller op 19 stations.

Sinds 2011 is LNG in Nederland beschikbaar als brandstof voor trucks. Met deze brandstof kunnen CO2-emissies al tot 20 procent gereduceerd worden ten opzichte van diesel. Door LNG te maken uit biogas uit gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval, ontstaat bio-LNG. Hiermee bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel.